IFS helpt BWT Racing Point F1 Team vanuit de cloud met optimalisatie van gehele raceproces

Met vele miljoenen tv-kijkers bij elke race en meer dan honderdduizend bezoekers tijdens elk raceweekend is de Formule 1 een van de populairste sportevenementen wereldwijd. In 2020 doen tien teams mee. Naast bekende namen als Aston Martin Red Bull Racing, Mercedes AMG Petronas en Scudera Ferrari zijn er teams die strijden om de titel ‘Best of the rest’. De verschillen in autoracen zijn erg klein en details maken het verschil. Dat geldt ook voor het BWT Racing Point F1, dat vorig jaar nog als zevende eindigde in het constructeurskampioenschap en in 21 races 73 punten scoorde. Het team wordt sinds 2019 onder meer gesteund door ERP-leverancier IFS, dat zijn bedrijfssoftware levert aan het team.

Volgens Chief Financial Officer Robert Yeowart van het team is werken in de Formule 1 een speciale uitdaging. “Er zijn niet veel banen waarin je om het weekend wordt getest door een publiek van twee miljard mensen. Je moet direct beslissingen nemen. Wanneer je een goede beslissing neemt en de juiste strategie kiest, sta je beter gepositioneerd bij de start. Wanneer je een foute beslissing neemt, kan je zomaar achteraan staan. Er zijn maar weinig sectoren waar de druk zo hoog is en je zo in de belangstelling staat. Dat leidt tot specifieke uitdagingen. Je moet de beste prestaties leveren en je moet om kunnen gaan met de druk.”

De wereld als speelveld Het team, dat zijn thuisbasis heeft op het circuit van Silverstone in Engeland, werkt met zo’n 450 mensen aan een creatief, logistiek en sportief proces, waarbij de hele wereld het speelveld is. Het seizoen start traditioneel in Australië en eindigt in Abu Dhabi. Maar door de coronacrisis is daar dit jaar een flinke streep door gehaald en zijn veel races logischerwijs afgelast. Maar normaal gesproken worden er twintig steden aangedaan. Dat vraagt om een heel soepel bedrijfsproces waar alles exact op elkaar aansluit. IFS is sinds 2019 technologiepartner van het team en biedt bedrijfssoftware uit de cloud waarmee het team in eerste instantie de financiële en HR-processen aanstuurt.

Concrete waarde Volgens Darren Roos, CEO van IFS, was het F1-team het meest gebaat bij een oplossing die concrete waarde oplevert voor het team. “Verschillende van onze concurrenten sluiten grote sponsorshipdeals af en vertellen grote verhalen. Wij doen het anders. Wij weten dat snelheid en precisie enorm belangrijk zijn in deze sport. Toen wij in contact kwamen met de CEO en CFO van Racing Point was dat de boodschap. We lieten zien dat we dat begrepen door binnen twaalf weken Finance en HR te implementeren, wat onderstreept hoe snel we kunnen schakelen in een kritische omgeving.” Het team heeft veel voordeel van de cloudoplossing doordat deze veel flexibiliteit en schaalbaarheid biedt.

Bill Peters, Chief of Information Technology van BWT Racing Point F1, zegt over het belang van de samenwerking met IFS: “Ik denk dat de sleutel tot ons succes voor de toekomst ligt in de mensen die bij ons werken. Wij moeten hen de beste tools geven die we kunnen, zodat ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn. Wij zijn net als IFS uitdagers en daardoor niet bang om anders te denken. Uiteindelijk zorgen uitdagers voor inspiratie en verandering. Historisch gezien staan ​​we er om bekend dat we boven onszelf uitstijgen. We zijn erin geslaagd om dat te doen door zeer gefocust te zijn, dus we beschouwen onszelf zeker als toppresteerders. We willen onze prestaties steeds naar een hoger niveau brengen en de ‘best of the rest’ zijn. Het is erg belangrijk dat we over de juiste infrastructuur beschikken om ervoor te zorgen dat deze gelijke tred kan houden met onze groei en onze ambitie.”

Belang van juiste informatie Robert Yeowart wijst erop dat technologie helpt bij het omgaan met de druk, omdat het team over de juiste informatie beschikt. “Je weet dat de informatie die je hebt, betrouwbaar is en dat je je niet hoeft af te vragen of het wel klopt. Met IFS beschikken we over een oplossing die ons in staat stelt flexibel te zijn in onze bedrijfsvoering. Dat is in het verleden een belangrijke succesfactor gebleken.”

Racing Point F1 is niet de enige automotive klant van IFS. De auto-industrie is een van de focus-industrieën van het softwarebedrijf. Verschillende automerken en een groot aantal toeleveranciers gebruiken de ERP-oplossingen van het bedrijf.

“Je weet dat de informatie die je hebt, betrouwbaar is en dat je je niet hoeft af te vragen of het wel klopt. Met IFS beschikken we over een oplossing die ons in staat stelt flexibel te zijn in onze bedrijfsvoering”