Pure Storage


”Het runnen van een Formule 1™ team of retailorganisatie verschilt niet zo veel van elkaar”

De Formule 1 is pure competitie. Milliseconden maken het verschil tussen winnen en verliezen. “De race die wij zien op televisie is daar één onderdeel van, maar er heerst een even grote competitie tussen de teams achter de schermen”, zegt Theo van Teylingen, Regional Director Benelux en Nordics bij Pure Storage.

Vier jaar geleden heeft het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team voor storage arrays van Pure Storage gekozen. Inmiddels hebben zij alle IT-toepassingen lopen op het dataplatform. Van Teylingen: “De competitieve voordelen voor de Formule 1 waren daarbij natuurlijk bepalend. Want alles is erop gericht om de prestaties van de twee auto’s op de baan te verbeteren.”

Dat begint al voor het seizoen als de auto wordt ontworpen. “Uitgangspunt is om de beste auto te maken. Om het ontwerp zo dynamisch mogelijk te krijgen, wordt veel ongestructureerde data gebruikt. Hoe ziet het track zelf eruit? Met welke weersomstandigheden moeten we rekening houden? Hoe zijn de races in het afgelopen seizoen verlopen? En wat voor een handelingen die tot fouten hebben geleid, kunnen we voorkomen? Hiervoor wordt onder andere computer fluent calculation en dynamics ingezet”, legt Van Teylingen uit.

Competitief business model

Dit is een doorlopend proces. Want ook tijdens de races zelf worden continu sidetrack analyses gedaan. Van Teylingen: “Het team meet hoe de motor maximaal te belasten is, wat de situatie van de banden is en hoeveel ronden deze nog mee kunnen. Daarnaast worden de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten gehouden. Komt er regen in de komende minuten? En, wanneer zouden we dan de wissels moeten doen?”

Van deze competitie achter de schermen is dus niet veel zichtbaar. Maar volgens Van Teylingen laat dit zien dat er veel analogie is tussen de Formule 1 en elk ander competitief business model. “Je moet als organisatie ten eerste het beste product hebben, daarnaast het beste voorbereid zijn en bovendien continu gegevens waarmee je werkt actualiseren. Ik zeg dus vaak tegen klanten ‘het runnen van een Formule 1 team of een retailorganisatie verschilt niet zo veel van elkaar.’”

Significante snelheidsverbetering

Inmiddels werkt het Mercedes-AMG Petronas Formula One team met een totaal geïntegreerd dataplatform van Pure Storage. Hoe het team de dataoplossing van Pure Storage precies inzet, is uiteraard een goed bewaard geheim. Maar hoe het proces verliep naar een volledig datacentrische aanpak bij het Formule 1 team, kan Van Teylingen wel uitleggen. “In eerste instantie koos Mercedes-AMG Petronas voor Pure Storage voor storage vervanging. Toen merkten zij een significante snelheidsverbetering op in hun systemen. Door de eenvoud waarmee deze snelheid werd geleverd, is het team de toepassingen steeds breder gaan inzetten. Want als team sta je daar om de race te winnen.”

Er zijn drie belangrijke voorwaarden waar het systeem aan moet voldoen: betrouwbaarheid, compactheid en een no touch environment. Van Teylingen: “Op diverse locaties wereldwijd moet er een hoge beschikbaarheid worden gegarandeerd. Het is eigenlijk een remote office met heel intensieve gebruikers, de race engineers. Binnen 7 uur moet de hele infrastructuur ook weer afgebroken zijn. Daarnaast moet de apparatuur onder alle omstandigheden functioneren, er zijn enorme warmteverschillen tussen de verschillende locaties.”

“Je moet als organisatie ten eerste het beste product hebben, daarnaast het beste voorbereid zijn en bovendien continu gegevens waarmee je werkt actualiseren.“

De pilot en digitale pilot

Alles is bovendien genormeerd, legt Van Teylingen uit. “Hoe meer functionaliteit er in één compact systeem is verenigd, hoe meer direct concurrerend voordeel er is. Met een no touch omgeving, is het systeem te managen zonder dat je er naast hoeft te zitten.”

Tijdens de races worden coureurs steeds afhankelijker van de wijze waarop analisten snel kunnen beschikken over data. Van Teylingen: “Met de analyse array kan het team tijdens de races proactief bekijken wat er gebeurd en kan het team veel meer data direct verwerken.

Daarmee komt er steeds meer kennis bij over aerodynamica. Daarmee wordt de rol van IT binnen formule 1 teams steeds belangrijker. Als je als team geen betrouwbare auto hebt, win je sowieso niet. Je hebt de menselijke pilots, de coureurs, en een digitale pilot, de IT. Die werken naadloos samen als team. Dat is wat je wilt bereiken”

Theo van Teylingen

Regional Director Benelux en Nordics bij Pure Storage

De kern van het succes van de samenwerking tussen Pure Storage en het Mercedes-AMG Petronas Formula One team is de datacentrische aanpak. Met het Pure Storage dataplatform hebben organisaties het vermogen om heel veel data snel te kunnen verwerken. Het platform is snel aan te passen aan nieuwe situaties. In steeds meer bedrijven wordt onderkend dat deze 2-eenheid van belang is.

Het verschil met een klassieke infrastructuur is dat deze beperkingen heeft om data uit verschillende applicaties gezamenlijk te verwerken. Data is per applicatie in silo’s verzameld. Met het dataplatform van Pure Storage is dit volledig geïntegreerd waardoor competitieve informatie sneller en makkelijker beschikbaar is en organisaties direct in kunnen spelen op veranderende omstandigheden in de markt. Welke markt dat ook is: van Formule 1 tot retail. Want buiten ambachtelijke beroepen is in elke markt de beschikbaarheid van data momenteel bepalend.