Voorwoord

De rol van IT in een bijzonder F1-seizoen

Door Rian van Heur, Beeld Shutterstock

We hebben er even op moeten wachten, maar op 5 juli start toch het Formule 1-seizoen. Het zal een wat ander seizoen worden, onder andere omdat het publiek in elk geval de eerste acht races niet welkom is. En voor de Nederlandse Formule 1-liefhebber is het een tegenvaller dat niet wordt geracet op het circuit van Zandvoort.

Toch zal weer een groot deel van de Nederlanders voor de televisie zitten om Max Verstappen aan te moedigen. Hij heeft zijn eerste overwinning van het jaar al binnen. Toen er niet geracet mocht worden, gingen de races digitaal door en Verstappen won er een van. Er werd een simracekampioenschap opgezet voor het goede doel. Zes coureurs uit de Formule 1 zetten het kampioenschap ‘Race for The World’ op. In drie avonden werden zes races afgewerkt. Zo werd er geld ingezameld voor de strijd tegen COVID-19.

Het was fijn dat er een alternatief was voor de Formule 1-liefhebber. Het was prettig dat Verstappen digitaal kon blijven doortrainen. Hoewel simracing en racen op asfalt anders zijn, was er nog een belangrijker doel. Formule 1 draait om het verzamelen van data. Als dat niet fysiek kan, dan moet het digitaal.

Het fysieke racen kan daarom niet zonder simracen. Ook niet in tijden zonder corona. Dat komt omdat het testen op de baan aan een beperkt aantal tijdslimieten en testmomenten gebonden is. Een data-engineer moet informatie uit analyses uit de simraces kunnen terugkoppelen aan de coureur en die moet het weer kunnen correleren aan zijn eigen ervaringen. Een coureur moet zich verdiepen in data en informatie.

We spraken daarover met Stefan de Groot, die in 2015 Lando Norris onder zijn hoede nam en hem in vier jaar klaarstoomde voor de Formule 1. En met Atze Kerkhof, het simracemaatje van Max Verstappen. Hij vindt simracing goed vergelijkbaar met Formule 1.

”Gelukkig blijkt dan dat niet alles is veranderd. Ook nu wint Verstappen races"

IT was voor corona al onmisbaar voor een Formule 1-team. Een goede IT-infrastructuur kon al het verschil maken tussen grindbak of podium. En dat wordt in deze tijden waarin het nut van digitalisering nog nooit zo duidelijk is geweest nog zichtbaarder.

Ik ben dus benieuwd of en hoe al die teams de afgelopen tijd hun technische samenwerkingen hebben kunnen uitnutten. We zullen het zien terwijl we voor de televisie zitten dit raceseizoen en de data via het scherm worden gedeeld. Want data maken verschil in de Formule 1. Of er nu geracet wordt op asfalt of in de simulator.

Veel leesplezier!


Rian van Heur is content director van AG Connect.


Leestip!

Voor de beste beleving van deze online special:

  • bekijk je de online special op je desktop
  • activeer je het geluid door rechts boven op de speaker te klikken
  • maak je gebruik van de verschillende navigatiemethodes: scrollen, buttons en het menu links boven